“Bescherm je kindje en jezelf: laat je vaccineren” (Bravis ziekenhuis)

In de spreekkamer van gynaecologen Elles in ’t Anker en Richard Pal van het Bravis ziekenhuis voert corona de boventoon. Gevoed door verkeerde informatie op sociale media en op straat is er een grote angst onder (toekomstig) zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren. Een angst die ongegrond is. Sterker nog, door je te laten vaccineren bescherm je juist je ongeboren kindje en jezelf. “Daarom luidt onze boodschap: laat je vaccineren”, aldus de beide gynaecologen.

Dat de angst groot is, blijkt uit het hoge percentage ongevaccineerden onder zwangere vrouwen. “Dat is landelijk tussen de 30 en 50 procent. Dat beeld zien wij ook terug in onze spreekkamer. Daar schrik ik elke keer van. Er is namelijk geen reden om je als zwangere vrouw niet te laten vaccineren. Het is juist gevaarlijk voor je kindje en jezelf om het niet te doen”, zegt Elles.

Flink ziek door corona

Een aantal zwangere vrouwen is door corona flink ziek geworden. “Zij kwamen op de longafdeling terecht of zelfs op de IC. En dat al redelijk vroeg in de zwangerschap. Geen van deze vrouwen was gevaccineerd”, meldt Richard. De gynaecoloog heeft wel een verklaring voor het feit dat deze vrouwen zo ziek worden. “Zwanger zijn doet iets met je immuunsysteem. Daarom duurt bij zwangere vrouwen een verkoudheid of een griep ook langer. Je immuunsysteem verandert. Daarom kan corona daar ook vat op krijgen.”
Het virus kan eveneens doordringen tot in de placenta. En dat is levensgevaarlijk. “Recentelijk zijn zwangerschappen in het nieuws gekomen waarbij het kindje in de buik is overleden. In de moederkoek zijn veranderingen aangetroffen die echt met corona te maken hadden. Die kindjes waren allemaal van vrouwen die niet gevaccineerd waren.”

Angst voor vaccineren onterecht

De angst voor vaccineren zit bij (toekomstig) zwangere vrouwen diep, maar is onterecht. “Uit niets blijkt dat het vaccin onvruchtbaar maakt. Ook passeert het vaccin de moederkoek niet, waardoor het de baby niet bereikt”, legt Elles uit. “Door de vaccinatie maakt het lichaam van de moeder antistoffen tegen corona aan en die komen wel bij het kindje, waardoor de baby ook nog eens beschermd geboren wordt. Er wordt ook vaak gezegd dat niet duidelijk is wat het coronavaccin op de langere termijn doet. Dit soort types vaccins wordt ook voor andere doeleinden gegeven en daar zijn wel lange termijn-gegevens van. Daarom is ons advies: laat je als zwangere vaccineren en dat geldt ook voor je partner.” Het advies wordt ondersteund door alle zorgverleners van Qocon, het geboortezorg-netwerk van Zuid-West-Brabant. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer informatie, neem dan contact op met de gynaecologen van het Bravis ziekenhuis via www.bravismoederenkindcentrum.nl

Lees ook de duidelijke uiteenzetting van Mathijs Binkhorst, kinderarts-neonatoloog bij het Radboudumc: Over mRNA-vaccins, vruchtbaarheid en zwangerschap.

Op de foto gynaecologen Elles in 't Anker en Richard Pal in het Bravis Moeder & Kindcentrum.